Dr.Ibrahim bersama produk burger sayur yang dihasilkannya. |
oleh Roslan Rusly
foto// Roslan Rusly
Gambar Hiasan |
Kini ramai rakyat Malaysia amat gemar dengan sajian barat terutama
golongan muda. Kini yang menjadi pilihan dan semakin popular adalah makanan
seperti burger yang mempunyai banyak citarasa yang berlainan seperti burger
bakar, burger kukus dan banyak lagi. Namun dari sudut kesihatan pula, pengambilan
makanan tersebut secara berlebihan akan menyebabkan kemudaratan seperti kadar
lemak berlebihan seperti lemak tepu yang boleh menyebabkan risiko tekanan darah
tinggi dan penyakit jantung.
Penyelidikan yang
dilakukan yang memakan masa lebih kurang dua tahun membuahkan hasil. Kini sekumpulan penyelidik daripada Jabatan
Pemakanan, Kulliyyah Sains Kesihatan Bersekutu, Universiti Islam Antarabangsa
Malaysia(UIAM) Kampus Kuantan telah berjaya menghasilkan burger sayuran yang lebih sihat
dan kandungan lemaknya yang kurang.
Satu lagi kelebihan burger sayur yang dibuat daripada jerami nangka muda ini ialah kandungan airnya yang tinggi berbanding burger biasa.
Kandungan air yang tinggi mampu menghalang penyerapan minyak yang banyak ketika proses penggorengan. Ini menjadikan burger sayur mempunyai jumlah kandungan lemak yang rendah berbanding burger biasa.
Menurut ketua penyelidiknya Dr. Ibrahim Abu Bakar, “buat permulaan ini burger
sayur ditampilkan dalam dua perisa utama iaitu
perisa ayam dan perisa daging, ia sesuai dimakan oleh semua golongan pengguna
termasuk kanak-kanak kerana ia lebih lembut dan senang untuk dikunyah.”
Selain itu burger
sayur juga mengandungi kandungan lemak yang sangat rendah di samping kandungan
serat yang tinggi. Ia juga tiada bahan pengawet dan pewarna tiruan yang tidak
dibenarkan.
Dari segi rasa, ia
hampir menyamai burger biasa yang ditambah dengan rasa nangka. 75 peratus daripada keseluruhan daging burger
tersebut adalah daripada jerami nangka muda dan 15 peratus yang lainnya ialah
daging burger itu sendiri.
“burger ini
juga mempunyai tekstur yang lebih lembut, senang dikunyah malah mudah dihadam.
Ini kerana sifat jerami nangka muda itu sendiri mempunyai serat yang tinggi.”
Burger sayur UIAM kini
dikeluarkan di makmal penyelidikan makanan Kuliah Sains Kesihatan Bersekutu di
Kuantan di mana selepas ini ia akan di pindahkan ke tempat yang lebih sesuai di
Bandar Indera Mahkota Kuantan.
“Dengan adanya burger sayur ini di
pasaran ibubapa secara tidak langsung boleh menggalakkan anak-anak mereka
memakan sayur yang terkenal kaya dengan vitamin dan bahan mineral”.ujarnya lagi.
Pertama kali produk burger sayur ini diperkenalkan adalah setahun
yang lepas di mana ia telah memenangi pingat emas semasa pertandingan rekacipta
International Technology Exhibition (ITEX 2013).
Ia juga memenangi beberapa
pingat emas di pertandingan rekacipta di peringkat universiti iaitu Pameran
Ciptaan, Inovasi dan Penyelidikan (IRIIE 2013) anjuran UIAM dan I-Envec 2013 anjuran
Universiti Malaysia Perlis. Kini ia ditampilkan dalam bentuk yang lebih
komersial dengan nama baru ‘I-Jack Burg’.
UIAM telah
mengorak langkah kehadapan dalam mengkomersilkan hasil-hasil penyelidikan di
mana kini mereka bukan sahaja menyertai pertandingan rekacipta dan pameran
penyelidikan sahaja tetapi mula menyertai pameran-pameran jualan bagi
memasarkan hasil penyelidikan untuk manafaat orang ramai.
Usahawan yang berminat
untuk menjadi pengedar bagi pasaran di seluruh Malaysia boleh menghubungi Dr.
Ibrahim Abu Bakar di talian 019-9312573. Beliau juga boleh dihubungi melalui
email iab@iium.edu.my.
###
Wow 👍🏻👍🏻
ReplyDelete