Wednesday, 27 April 2011

Pasukan Palapes TUDM UIAM jalani kursus asas menembak.


oleh Ruslan Rusly

Seramai 82 orang pelajar yang memasuki Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Udara Diraja Malaysia(Palapes TUDM) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia(UIAM) menjalani kursus asas menembak di Lapang Sasar Menembak Kem Sg.Besi baru-baru ini.
Antara objektif penganjuran latihan ini ialah untuk mendedahkan para pelajar berkenaan dengan asas-asas menembak, mengenali dan mengendali senjata dengan betul, memberikan mereka peluang serta pengalaman yang baru dan ia juga termasuk dalam silibus pembelajaran untuk pasukan palapes TUDM UIAM.

Pasukan tersebut haruslah menjalani 6latihan penggunaan senjata. Senjata yang di gunakan adalah jenis “stayyer AUG”. Antara latihan atau disiplin pengendalian senjata yang digunakan ialah dalam keadaan meniarap, duduk, berdiri dan melutut. Latihan itu juga memberikan pendedahan kepada peserta berkenaan jarak tembakan iaitu tembakan 100 dan 200 meter.

Kepentingan latihan menembak ini ialah untuk memberikan para pelajar pengetahuan berkenaan bahaya serta cara mengendalikan senjata dengan betul tanpa boleh menyebabkan kecuaian sehingga boleh menyebabkan kehilangan nyawa.
Selain itu juga, ia adalah sebagai persediaan awal para pelajar sebelum mereka memasuki kerjaya sebagai seorang pegawai tentera.

Salah seorang ahli palapes Muhamad Sharul Nizam Shuhaimi, pelajar jurusan Undang-undang berkata; “dengan adanya latihan sebegini, ia sedikit sebanyak memberi peluang kepada kami mengetahui cara-cara menggunakan senjata dengan betul serta ia juga menambahkan lagi keyakinan kami semua dan memotivasikan kami untuk terus bersemangat”.

Pada tahun lepas, mereka juga menjalani latihan asas ketenteraan di Kem TUDM Ipoh, antara aktiviti yang dijalankan ialah merempuh halangan, berkawad serta pembentukkan siasah diri.
Turut hadir pada kursus tersebut ialah Timbalan Komander Palapes TUDM UIAM, Ybhg. Leftenan Kol Dato’ Hamidon Abdul Hamid, Pengarah Institut Perubatan Penerbangan, Ybhg Brig Jen Dato ‘ (DR) Zahari Bin Jusoh dan Pengarah Eksekutif Jabatan Kewangan UIAM, Ybhg. Dato’ Hj. Ahmad Zailan Shaari.

No comments:

Post a Comment