Thursday, 14 August 2014

IIUM BIKERS REALISASI IMPIAN PESAKIT JANTUNG MELIHAT MOTORSIKAL BERKUASA TINGGI LEBIH DEKAT

Muhammad Fikri Hakim Sikin @ Jaudin, 13, bergambar bersama motorsikal berkuasa tinggi milik seorang ahli IIUM Bikers ketika berkunjung ke rumahnya baru-baru ini.
Oleh Muhammad Fakhrurrazi
Pix // Roslan Rusly

Muar, Johor 10 Ogos  – Penyakit yang dihidapinya hanya satu dalam sejuta, walaupun disahkan menghidap sejenis penyakit jantung yang jarang di jumpai, tidak menghalang ibu bapanya menyempurnakan impian adik Muhammad Fikri Hakim Sikin @ Jaudin, 13, ingin melihat motorsikal berkuasa tinggi dengan lebih dekat.
Sebanyak 13 buah motorsikal berkuasa tinggi milik pensyarah dan kakitangan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dari jenis Kawasaki, Harley Davidson, Honda dan pelbagai jenama lain menyertai kembara menziarahi adik Muhammad Fikri dari ibu negara ke rumah beliau di Bukit Pasir, Muar, Johor bagi merealisasikan hasrat insan malang itu sebelum menutup mata. 

Penyakit ‘Double outlet right bentrical’ yang dihidapi Muhammad Fikri dikesan sejak beliau berusia enam bulan akibat saluran darah dibahagian jantungnya dan jantung berlubang menyebabkan beliau sering demam dan batuk berpanjangan.
Ibunya seorang suri rumah, Kamariah Mat Daud, 44, ketika ditemui berkata keadaan Muhammad Fikri semakin kritikan semenjak Mei lepas dan kini bergantung hidup kepada bantuan oksigen yang terpaksa digunakan seharian.
  "Terima kasih diucapkan kepada IIUM Bikers kerana sanggup mengembara ke Muar bagi merealisasikan impian anak saya yang sejak kecil teringin sangat melihat motorsikal berkuasa tinggi dengan lebih dekat,” katanya ketika ditemui dirumahnya baru-baru ini.

Kunjungan berkenaan turut disertai wakil Ikram Bikers dan Muar Bikers. Kamariah berkata sejak anak keduanya menghidap penyakit berkenaan, beliau dan suaminya kerap membawa Muhammad Fikri ke Hospital Muar dan ke Institut Jantung Negara di ibu negara untuk mendapatkan rawatan.
Seorang ahli IIUM Bikers memakaikan topi kepada Muhammad Fikri
  
 “Hati saya semakin sayu dan bimbang apabila memikirkan nasib yang menimpa Muhammad Fikri apatah lagi sejak kebelakangan ini beliau terpaksa kerap berulang-alik ke hospital dan kini terpaksa bergantung hidup dengan tabung gas oksigen sahaja sepanjang hari.Ribuan ringgit telah dilaburkan untuk kos rawatan Muhammad Fikri, dan kini terpaksa pula menggunakan bantuan oksigen sepanjang hari, nasib baiklah mesin oksigen diberi pinjam oleh pihak Hospital Muar selama tiga bulan bermula Julai lepas, kini kami sedang mengumpul dana pula untuk membeli mesin itu apabila tempoh pinjaman tamat kelak,” katanya.
Kamariah berkata keadaan kesihatan Muhammad Fikri yang semakin tenat menyebabkan pembelajarannya di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Pasir sering terganggu kerana kerap ke hospital. Kamariah mempunyai dua lagi anak iaitu Muhammad Farhan Harith, 13, yang bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Pasir dan Nur Fatini Nadhirah 12 tahun di Sekolah Rendah Sri Bukit Pasir.


Menambah derita keluarga berkenaan apabila Kamariah disahkan menghidap kanser payu dara pada Ogos 2012 dan terpaksa menjalani pembedahan membuang payudara sebelah kanannya.Kamariah berkata kini keluarganya hanya bergantung kepada suaminya Sikin@Jaudin Lasas, 45, yang berkerja sebagai pemandu lori di sebuah kilang perabot di Muar.
“Setakat ini Muhammad Fikri telah mendapat bantuan kewangan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM150 bermula bulan ini dan say pernah juga memohon bantuan daripada Baitulmal pada 2012 tetapi sehingga kini belum ada jawapan,” katanya.

Sementara itu Muhammad Fikri ketika ditemui enggan ditemuramah dan kelihatan terkejut dengan kehadiran IIUM Bikers ke rumahnya. Bagaimanapun selepas hampir sejam bersama IIUM Bikers , beliau mula menunjukkan reaksi gembira apabila dapat bergambar bersama motorsikal Harley Davidson milik seorang ahli IIUM Bikers.

Penasihat IIUM Bikers Datuk Hamidon Abdul Hamid ketika ditemui berkata sebaik mendengar mengenai masalah adik Muhammad Fikri, beliau terus berbincang bersama rakan lain untuk berkonvoi ke Muar untuk menziarah.
Ahli IIUM Bikers bergambar bersama adik Muhammad Fikri Hakim Sikin @ Jaudin, 13, (tengah) yang menghidap penyakit jantung berlubang ketika berkunjung ke rumahnya baru-baru ini.
"Kumpulan motorsikal berkuasa tinggi ini bukanlah hanya untuk berseronok dan beriadah sahaja, malahan ia boleh menjadi satu program kebajikan seperti menggembirakan pesakit jantung seperi Muhammad Fikri," katanya.
Pertemuan itu turut diisi dengan solat hajat dan tazkirah ringkas dan seterusnya Hamidon turut menyampaikan sumbangan duit raya dan sehelai baju t-shirt IIUM Bikers kepada Muhammad Fikri.
   Orang-ramai yang ingin menghulurkan sumbangan kepada adik Muhammad Fikri boleh berbuat demikian ke akaun Maybank Kamariah Mat Daud nombor akaun 151101140981 atau menghubungi Kamariah di nombor 019-7875070 di alamat Nombor 27, Taman Bahagia, Bukit Pasir, 84300, Muar, Johor.
                                                                              ###

No comments:

Post a Comment