Monday, 20 January 2014

KEMBARA DAN DAKWAH “IIUM BIKERS”Kembara Kemanusiaan  & Dakwah IIUM Bikers//foto;Roslan Rusly

  Oleh Roslan Rusly


Seramai 30 orang warga Universiti Islam Antarabangsa Malaysia(UIAM) menjalankan aktiviti Tangggungjawab Sosial Korporatnya yang berlangsung di Madrasah Nadratul Hasanah di Jitra Kedah. Kembara ini turut mendapat kerjasama daripada kelab bermotosikal UIAM iaitu IIUM Bikers baru-baru ini.

 Konvoi kembara ini bermula di UIAM Kampus Gombak dan berakhir di Jitra Kedah. Sepanjang perjalanan program yang berlangsung selama 3 hari, banyak aktiviti dijalankan antaranya ialah program gotong-royong membersihkan kawasan Madrasah, Program Motivasi kepada pelajar Madrasah, Program Pembelajaran dan Pengajaran untuk guru-guru serta program Hal Ehwal Islam.Antara objektif penganjuran program ini adalah untuk merapatkan lagi ukhwah diantara warga universiti dan juga penduduk sekitar. Selain itu juga, dengan adanya program motivasi yang dianjur, ia sedikit sebanyak dapat memberikan semangat serta persiapan para pelajar maahad tersebut yang bakal menduduki peperiksaan besar seperti Sijil Pelajaran Malaysia(SPM) dan Penilaian Menengah Rendah(PMR).


Selain mengadakan program motivasi pelajar, program gotong-royong turut berlangsung dengan mendapat kerjasama daripada guru-guru serta para pelajar. Halaman dewan utama sekolah tersebut di telah di dekorasi menjadi sebuah taman untuk menaikkan lagi semangat para pelajar dengan persekitaran yang baru serta segar.Program Hal EhwaI Islam turut diadakan pada sebelah malam di dewan sekolah tersebut. Majlis Ilmu ini turut dihadiri penduduk sekitar serta warga Maahad tersebut. Majlis ini di pengerusikan oleh penasihat IIUM Bikers, Ybhg Dato’ Hamidon Hamid. Dua orang ustaz dijemput untuk bersama-sama memberikan ilmu dan ceramah.


Program yang dijalankan ini adalah salah satu cara dakwah serta menunjukkan keperihatinan pihak universiti kepada masyarakat luar yang sama-sama boleh memberi dorongan atau motivasi kepada para pelajar sekolah serta masyarakat. Ia juga adalah salah satu cara dakwah dengan menggunakan medium motorsikal untuk mengembara dari satu tempat ke satu tempat yang lain.
  
Satu lawatan turut diadakan di Prince Songkhla University(PSU) Thailand. Lawatan yang dilakukan ini adalah untuk merapatkan kerjasama diantara UIAM dan PSU.


No comments:

Post a Comment